onsdag 25 november 2009

Inlägg om vården, läkare och samhället del 1

Tidigare publicerade inlägg från 2007

Lönsamt extraknäck för läkare

FRÅN 25 APRIL 2007


En yrkeskår med traditionellt sett hög status. Respekterade medborgare som ofta har stort inflytande. Deras yrkeskår präglas av stoltet, sammanhållning och sekretess. Deras beslut kan betyda liv eller död. Ibland vilar vår liv i deras händer.

I alla yrken finns det rötägg, svaga och giriga individer. När dessa befinner sig i vit rock på ett sjukhus kan det vara ödesdigert. En läkare som “tjänar extra” på att förse knarkare med knark begår givetvis en rad regelbrott och moraliska överträdelser. Jag listar några stycken.
  • Han sviker sin arbetsgivare och hela svenska folket som betalar hans lön
  • Han stjäl från samhället för att lägga pengar i sin egen hög
  • Han skapar extra kostnader för samhället genom att
  • Han ljuger för sin fru och sina barn
  • Han visar med all önskvärd tydlighet att det bara är pengar som driver honom
De läkare som fortsätter skriva ut år efter år utan att åka fast är smarta, enligt Joonas. De vet när de ska hålla sig undan.

- Det är en lukrativ business som läkarna är rädda om. De är noga med att ligga lågt om det blir för många knarkare i väntrummet.
Citat från DN 
 

 

Blandade nyheter

FRÅN 24 APRIL 2007

Folkpartiet
Leijonborg gav upp till slut. Det var det enda rätta. Släpp nu fram ett pigg Göteborgare i form av Cecilia Malmström. Hon kommer att göra susen, tror jag. Alliansens företrädare är inte speciell oroliga för Leijonborgs avhopp i alla fall. Professor Leif Lewins ord lugnar också.
“- Alliansen är en så stor händelse i borgerlighetens historia att avhoppet kanske inte behöver betyda så mycket”
Adaktusson
Kålsuparen Lars Adaktusson fortsätter sin kampanj mot Janne Josefsson. Han gör allt som står i hans makt att bevisa att Josefsson sagt de berömda orden att han ser sig som “åklagare, domare och bödel”. Det roliga är att Josefsson medger att han kan ha sagt det men då i ett starkt självkritiskt sammanhang. Ni som såg intervjun i TV förstår vad Josefsson menar.

Granska landstinget
I en artikel i SVD idag tar upp problemet med den allt sämre vårdutbildningen i Sverige. En av orsakerna menar man är att kommunikationen inte fungerar mellan högskolan och landstingen. Jag har tidigare skrivit om och kritiserat landstingets slapphänthet beträffande rollen som arbetsgivare. Nu är det dags att någon granskar landstinget!

Men passa på att bygg ett vettigt samhälle då!

FRÅN 22 APRIL 2007



Statsfinanserna svämmar över

Anders Borg, Fotograf: Pawel Flato
Nyheterna om hur goda statsfinanserna är duggar tätt. Nu senast hittade jag en artikel i SvD där Anders Borg liknas vid Joakim von Anka, som sitter på ett berg av pengar.
Ännu mer pengar med hjälp av Gardell & Odell AB
Mats Odell Fotograf: Pawel Flato
Vad ska Borg göra med pengarna? Rusta upp de slitna delarna av samhällssystemet?
Nej, han ska dra in ännu mer "cash" genom att sälja ut alla statligt ägda "välfärdsbolag" . Dessa bolag som till viss del borgar för en stabil statlig inkomst och viss kontroll som ägare i vissa branscher där samhället bör ha ett visst ansvar.
Där håller regeringens kristdemokrat Mats Odell på för fullt med att smida planer för utförsäljningar. Han verkar ha mycket god kontakt med riskkapitalmarknaden och i synnerhet Cevians Christer Gardell, så de affärerna är nog redan så gott som i hamn.

Rättssystemet och rättsstaten

När det statsfinansiella läget är så gott som alla påstår, varför inte passa på att bygga ett samhälle som vi alla vill leva i? Passa på att se över polisväsendet och rättsystemet för att undvika att Sverige blir en nattväktarstat.

Landstinget och vården
Vården, skolan och omsorgen som ju alltid varit Folkpartiets stora frågor är oerhört viktiga i ett vettigt samhälle. Innan allt säljs ut till privata aktörer som kommunministern Mats Odell själv, som äger flera bolag inom vården bör vi tillse att det är rent spel på den marknad som kritiseras för ineffektivitet och annat.


Skolan
Jag har också läst att många privata skolor tjänar stora pengar p g a att de bl a gör effektiva inköp. Men se då till att staten gör vettiga inköp. Se över LoU! Är det ingen i regeringen som aktivt arbetar med dessa frågor?
Det verkar finnas hur mycket som helst att göra innan man springer iväg och säljer av allt för lite snabba pengar, likt en "rovdjurskapitalist".

Staten har en skyldighet
Staten, som jag ser det, har en skyldighet att värna medborgarnas trygghet och säkerhet i ett modernt, solidariskt och demokratiskt samhälle. Alla ska ha rätt till en ansvarstagande skola, vård och omsorg. Jag går så långt att jag anser att även de viktigaste delarna av infrastrukturen bör ägas eller åtminstone kontrolleras av staten.
Dessa delar av samhället är oerhört viktiga för att säkerställa medborgarnas primära behov och bör inte säljas ut till privata intressen.
Först när staten tillsett att medborgarna i stort sett är trygga kan man börja sälja inneffektiva verksamheter.

Borg bunkrar upp för nya skattesänkningar
Propositionen, Foto: Malin Andersson
Med den i mitt tycke slarviga politik som hittills bedrivits av Reinfeldt, Borg och company är min farhåga att statens överskott inte alls ska investeras i ett gott samhälle utan ska utdelas i form av skattesänkningar för att "främja tillväxt". Vad händer när bensinen till tillväxtmotorn en vacker dag tar slut mitt ute i skogen.
Vi har ingen akuthjälp att hämta från samhället, de andra aktörerna har fullt upp med sin egen reservtank. Då får vi sitta i kylan och det som återstår är att be till gud om hjälp.

1 kommentar:

Sven sa...

Sicket skämt hela den så kallade artikeln är, har männinskan ingen självrespekt. Hade jag själv haft så dåliga insikter vad avseer ekonomi hade jag haft den goda smaken att i alla fall hålla käften.

Comment by Sven I H on April 22, 2007 @ 1:54 pm | Edit This

Sven I H,

Härligt med väl underbyggd och konstruktiv kritik. Du tillför värdefull information till debatten Sven :)

Comment by Van Sinnig on April 22, 2007 @ 2:42 pm | Edit This
Kommentera!