Inlägget publicerades första gången 1/2 2008
Söker man på Google efter “hyrläkare” kan man t ex få upp följande annons:
Hyrläkare med 100 000 kr i månadslön
Läkarna och bemanningsföretagen tjänar mer pengar än någonsin och vården håller på att gå under. Vad är det som händer egentligen?
Läkarbrist eller bristande läkarmoral?
De flesta tror att vi har läkarbrist i Sverige. Det är inte konstigt att man tror det när man läser om vårdköer och annat i tidningarna. Man kan se det med egna ögon om man besöker de offentliga sjukhusen och vårdcentralerna. Var finns läkarna egentligen?
Läkarbrist?
Hypotesen om läkarbristen kommer på skam om man tittar på följande fakta. Med ca 30 000 yrkesverksamma läkare (källa:SACO) går det ca 300 invånare på en läkare! Med andra ord är var trehundrade person du möter på stan en svensk läkare! Med dessa siffror är Sverige är ett av världens mest läkartäta länder. Vi borde varken ha vårdköer eller läkarbrist.
2 000 läkare tjänar mer än 1 miljon om året
1 miljon per år
Enligt Aftonbladet tjänar drygt 2 000 av landets ca 30 000 yrkesverksamma läkare mer än en miljon kr per år. Det finns få läkare inom landstinget som tjänar mer än en miljon kr per år. Jag törs säga att det inte finns någon läkare i Sverige som med den etablerade lönepolitiken inom landstinget borde tjäna så mycket. Men landstingets svaga ledning och styrning tillåter läkare, hör och häpna, att extraknäcka!
En läkare kan t ex ha följande alternativ att välja mellan:
* Arbeta kvar inom landstinget med 40 000 kr / mån
* Arbeta kvar inom landstinget med 40 000 kr / mån + 40 000 kr / mån från extraknäck
* Säg upp dig och hyr ut dig till landstinget för 100 000 kr /mån
För det första är det en stor skam att landstingen tolererar och ger utrymme för extraknäck bland personalen (läs mer om detta…).
För det andra är det ett ytterst tveksamt beslut ur moralisk synvinkel varje gång en läkare väljer att arbeta med sina egna intressen i stället för att arbeta för sin arbetsgivares intressen och utveckla den ordinarie verksamheten. Det torde även strida mot läkarnas etiska regler. Men allt kan köpas för pengar, som bekant.
Hyr läkare för 1 miljard
Landstingen hyr in läkare för drygt 1 000 000 000 kr.
Vi vet att landstingen hyr läkare för ca 1 miljard / år. Min uppskattning är att kostnaden för att hyra in läkare är ca 3 ggr högre än att ha dem anställda. Detta gör att merkostnaden ligger på i runda slängar 670 000 000 kr per år.
En läkare kostar knappt 700 000 kr per år att ha anställd i landstinget om vi antar att han har 40 000 kr i månadslön.
Enkel matematik säger att om landstingen i stället följer sina egna policies beträffande läkares extraknäck etc skulle man ha råd med ytterligare ca 1000 läkare utan att behöva ändra budgeten.
Lite kommentarer till inlägget då det först publicerades:
Återigen ser man hur vrickad debatten blir om man utgår från landstingens centralplanering och försöker fixa problemen genom att planera mera. Om man vägrar betala löner som motsvarar vad dom kan få privat kommer alla bra läkare försvinna till det privata. Om man vägrar betala vad läkare kan få i andra länder kommer massa läkare flytta utomlands, osv.
Hur mycket läkare är värda i lön kan bara avgöras på en lönemarknad. För att få en sådan måste sjukvården i Sverige privatiseras.
Och det här gäller inte bara läkare. Det gäller även sjuksköterskor, som är brutalt överarbetade och underbetalda på Svenska landsting.
Comment by Lennart Regebro on January 4, 2008 @ 7:33 pm | Edit This
Att folk inte förstår hur lång tid det tar att bli färdig läkare är jag van vid och det kanske inte är så konstigt. Förstår dock inte varför du behöver statistik att luta dig på för att inse att ålderstrukturen skiljer sig markant mellan en yrkesgrupp där det tar över 12 år att bli färdigutbildad, och dessutom studenterna är några år äldre i genomsnitt, jämfört med övriga utbildningar. De flesta andra högskoleutbildningar är 3 eller 4 år.
Enligt nedanstående artikel var medelåldern för ST-läkare 36,5 år, vilket pekar på att starten för ST ligger vid 34. Enligt akademikerförbundet SSR är medelåldern för första anställning för ingenjörer 25.
http://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=6352
Läkaren har således c:a 30 betalda år kvar till pension, ingenjören 40. Tycker du fortfarande att medelvärden är bra att jämföra med? Ingenjören har lägre medellön men får däremot lön i 10 år mer. Inte för att det jämnar ut det helt, men det blir en väsentlig skillnad om man tar hänsyn till detta faktum eller ej.
Comment by Dr. Snuggles on January 4, 2008 @ 7:54 pm | Edit This
Dr. Snuggles,
Jag hänvisar till mitt svar i kommentar 16.
Menar du att du inte kan kalla dig läkare när du gör din AT? Menar du att en läkare inte ska kalla sig läkare förrän han bilvit specialist? Menar du att en läkare i genomsnitt är helt oavlönad fram till 34 års ålder?
Ditt resonemang haltar.
Comment by Van Sinnig on January 5, 2008 @ 1:29 am | Edit This
Lennart Regebro,
Privatisering är givetvis det bästa sättet att skapa en marknadsmässig lönestruktur för läkare och andra landstingsanställda. Sett ur ett välfärdsperspektiv får den lösningen dock ett antal sidoeffekter.
Comment by Van Sinnig on January 5, 2008 @ 1:43 am | Edit This
Japp. Vården blir bättre (eller biligare, beroende på hur finansieringen ser ut) och folk får bättre valmöjligheter (om man privatiserar på rätt sätt).
Det är sido-effekterna.
Comment by Lennart Regebro on January 5, 2008 @ 11:41 am | Edit This
Det är mycket viktigt att skilja på AT, ST, specialist, över/underläkare etc och inte bara tala om “läkare”. Det finns ingen AT eller ST-läkare som tjänar 50k/månad, så varför ange ett snitt där dessa är inräknade? Inom andra yrken såsom ekonom, ingenjör, jurist etc finns det folk som har möjlighet att dra in de summorna betydligt tidigare, något som är omöjligt för icke specialistläkare. Jag är trött på att folk jag möter tror att jag drar in 40-50k/månad då jag säger att jag är “läkare”. I diverse annonser för hyrläkare kan man ibland se att man garanteras fantasilöner på det dubbla, men då är kravet att man är specialist och har jobbat ett tag också. Man är inte “läkare” under AT eftersom man inte har någon legitimation, lika lite som jag är “läkare” när jag läser grundutbildningen. Läkare blir man när man gjort AT och fått legitimation, först då får man samtliga befogenheter och fullt ansvar. Att de flesta är avlönade på något sätt innan de får sin läkarlön är självklart, men inte som legitimerad läkare. Visst har jag fått lön tidigare, men då som undersköterska, telefonförsäljare, studiemedel etc. Faktum är att “läkare” är en grupp personer från c:a 34år och uppåt. Motsvarigheten till kariär/utbildningssystem inom andra yrkesgrupper finns knappt, men inom juristyrket finns viss korrelation för att kanske åskådliggöra vad jag menar. Jurister söker i regel efter examen för att “sitta ting” och bli “tingsmeriterade”, vilket ligger till grund för stora skillnader mellan meriterade och icke-meriterade jurister, men inte jurister gör detta. Att ange medellön för jurister ter sig därmed korkat om man inte tar hänsyn till detta. Personer som inte är tingsmeriterade kommer inte upp i samma löner så varför skall man dra hela yrket över en kam. Det ter sig än mer korkat att dra ett snitt över en yrkesgrupp som principiellt består av flera olika yrken såsom AT, ST, specialist, överläkare, chefsläkare etc. Att tala om medellön inom exempelvis “vårdyrken” sätter det hela på sin spets ytterligare. Varför ange en medellön för en grupp som inte är homogent sammansatt? Det leder bara till att folk tycker att jag gnäller och borde skämmas för att jag kritiserar min lön, för jag har ju c:a 50k!, men nej jag har strax över hälften…
Comment by Dr. Snuggles on January 5, 2008 @ 2:34 pm | Edit This
/men inte ALLA jurister skall det stå…/
Comment by Dr. Snuggles on January 5, 2008 @ 2:39 pm | Edit This
Lennart,
Vården blir bättre och bjuder på större valfrihet för dem som har råd. De som inte har råd får ingen eller sämre vård och små valmöjligheter. Det är några av sidoeffekterna.
Någon skrev i en kommentar att läkarna i USA tjänar miljontals kronor per år. Detta är något jag varket kan bekräfta eller dementera. Om det stämmer torde en liknande lönekostnad drabba de svenska vårdtagarna vid en total avreglering av vårdsektorn.
Att vården skulle bli billigare och bättre är en ren och skär utopi som saknar verklighetsförankring.
Comment by Van Sinnig on January 5, 2008 @ 3:17 pm | Edit This
Dr. Snuggles,
Jag är i själva verket relativt ointresserad av hur mycket eller lite en läkare tjänar. Om du inte gillar det faktum att läkare i snitt tjänar drygt 50 kkr behöver vi inte orda mer om det.
Det jag vill belysa med mina inlägg är Landstingets svaga styrning av vårdverksamheten, som bl a lett till att läkare kan tillåtas bygga upp egna privata verksamheter vid sidan av sitt ordinarie arbete eller att man tvingas hyra in läkare för en mångdubbelt högre kostnad.
Comment by Van Sinnig on January 5, 2008 @ 3:29 pm | Edit This
Van Sinnig: Läkare är med människor och inga själlösa robotar som du verkar anse. Du pratar bara om patienternas rättigheter och inte om våra. Jag är ledsen att säga det, men många av oss är inte intresserade av att jobba i din typ av system. Sverige kommer inte kunna behålla en tillräcklig kompetens ifall svenska läkares villkor urholkas ytterligare. Men det lär väl inte störa din typ. Ni tenderar att tycka att det viktigaste är att alla lider jämlikt.
Comment by Sindey on January 5, 2008 @ 4:05 pm | Edit This
“Vården blir bättre och bjuder på större valfrihet för dem som har råd.”
Med vårdpeng har alla vård. Klart!
“Det är några av sidoeffekterna.”
Nej. Läs:
http://lennartregebro.blogspot.com/2005/09/i-sverige-har-man-ett-sjukvrdssystem.html
http://lennartregebro.blogspot.com/2005/11/det-nya-klassamhllet-del-1-sjukvrden.html
“Om det stämmer torde en liknande lönekostnad drabba de svenska vårdtagarna vid en total avreglering av vårdsektorn.”
Jaha? Då är väl läkarna värda dom lönerna då, och då skall dom ha dom.
“Att vården skulle bli billigare och bättre är en ren och skär utopi som saknar verklighetsförankring.”
Ja. den blir billigare om man upphandlar, och bättre om man inför vårdval. Billigare OCH bättre blir den inte, åtmintonde inte på kort sikt.
Comment by Lennart Regebro on January 5, 2008 @ 4:30 pm | Edit This
Okej, håller med om att de frågorna är intressantare. Jag tycker frågor kring omkostnaderna inom vården är både intressant och viktigt. Vad menar du med att läkare kan tillåtas bygga upp egna verksamheter vid sidan om sitt ordinarie arbete? Har man en fast heltidstjänst inom landstinget kan man inte få avtal för att driva egen praktik… Att man tvingas hyra in läkare beror ju på utbud/efterfrågan samt läkarbrist. Har svårt att se hur landstinget skulle kunna påverka detta, men jag är öppen för ett förtydligande. Att de tvingas hyra in specialister på vissa håll beror på att det inte finns tillräckligt med personal där. Läkare vill i större utsträckning jobba vid universitetssjukhusen och kring storstäderna. Inte för att lönerna är högre, för det är snarare tvärtom. Visst har vi många läkare/invånare i Sverige, men de är inte jämnt utspridda. Många delar av vården kräver hög kompetens och specialitet men det kräver också ett högkompetent sjukhus att driva verksamheten vid. Hade läkare tänkt så mycket på pengar som vissa tror så hade situationen varit den omvända, att läkarna hade flytt storstäderna, men så är inte fallet. Intressant att höra hur landstinget skulle kunna påverka detta…
Comment by Dr. Snuggles on January 5, 2008 @ 5:17 pm | Edit This
Hej,
Det finns andra skäl till att det “saknas” läkare. Jag själv sa upp mig från den offentliga vården då jag var mycket missnöjd med arbetsgivaren. Politiker och tjänstemän blandade sig i vårdens utformning. Jag ser överlag en minskad makt för läkare i den offentliga vården. Allt handlar inte om pengar. Mer makt för läkare och annan vårdpersonal skulle hjälpa mycket.
Comment by Överläkare on January 17, 2008 @ 3:37 pm | Edit This
Hej Överläkare,
Håller fullständigt med dig om att mer makt / ansvar borde läggas närmare patienterna. Landstinget ligger som en våt strömförande filt mellan sjukhussängarna på våra offentliga sjukhus och riksdagen.
Comment by Van Sinnig on January 17, 2008 @ 4:30 pm | Edit This
Tack för svaret, Van Sinnig. Du skrev tidigare “…Landstingets svaga styrning av vårdverksamheten, som bl a lett till att läkare kan tillåtas bygga upp egna privata verksamheter vid sidan av sitt ordinarie arbete eller att man tvingas hyra in läkare för en mångdubbelt högre kostnad.” Jag hoppas att jag förstår dig rätt… Menar du svag styrning = dålig styrning, eller menar du att de styr för lite? Min uppfattning är att de styr för mycket och lägger sig i saker de inte har kunskap om.
Jag är inte ensam om att ha sagt upp mig från det offentliga p.g.a. dålig och för stark styrning från Landstingets sida.
Det har varit mycket diskussioner om löner här, men inte mycket om landstingets totala inkompetens. Som hyrläkare får man en marknadsmässig lön. Glöm inte att det är landstingen själva som är med och förhandlar om den. Efter det att det sett till att man sagt upp sig.
Har ni sett nån sjukvårdspolitiker eller administratör som fått stå till svars för inkompetensen?
Försök inte göra oss läkare till giriga personer… Jag, och många med mig, gör sitt jobb och vill ha betalt för det. Man har gått en lång bana och slitit under många år för att bli överläkare. Vill du ha en annan sorts läkare så sänk lönerna ordentligt. Vill du träffa en annan sorts läkare???
Comment by Överläkare on January 17, 2008 @ 5:00 pm | Edit This
Överläkare ,
Jag menar att svag styrning = dålig styrning och svag styrning!
Dålig styrning av verksamheten har orsakat att man tvingas till en svag styrning för att parera.
För att tala klarspråk har Landstinget misslyckats kapitalt med att skapa en bra organisation och arbetsmiljö för de anställda såväl som för patienterna.
Av detta skäl lämnar duktiga medarbetare sina tjänster och för att i någon mån “rädda situationen” tvingas man se mellan fingrarna vad beträffar bisysslor och/eller hyra in personal till en hög kostnad.
För övrigt har jag aldrig sagt att läkare är girigare än andra. Jag har inte heller sagt att läkare tjänar för mycket.
Du får gärna berätta mer om landstingets inkompetens, för det är just den punkten jag vill lyfta upp här, inte huruvida en läkare är värd sin lön eller inte!
Comment by Van Sinnig on January 17, 2008 @ 5:47 pm | Edit This
Ursäkta Van Sinnig att jag missförstod dig om girigheten.
Landstingets inkompetens… Ja, det är förstås min version, men jag vet att många läkare delar den. För det första är ökad byråkrati ett stort problem. Det är klart att en viss byråkrati behövs, men inte av så överdrivet som nu. Man lyssnar inte på läkare eller annan personal när organisationsförändringar påbörjas. Överläkare som tillsammans med vårdenhetschef/avdelningsföreståndare lägger fram förslag på utveckling blir inte lyssnade på. Det är mycket svårt att som personal vem som egentligen styr, m.m. Detta leder till att läkare som inte vill sitta på möten och häcka väljer att sluta och bli t.ex. hyrläkare.
Jag reagerar mycket negativt när jag hör landstingsföreträdare beklaga att hyrläkare finns. Det är ju de själva som bidragit till deras framväxt.
Och lön/kostnad… Ja, det kan man ha mycket uppfattningar om. Överst på denna sida står över 100 000 per månad. Sanningen är att man som hyrläkare jobbar stenhårt. Man har minskad pension, ingen semester inräknad, ingen utbildning på arbetstid, ingen lön på röda dagar etc. På många ställen tror jag t.o.m. arbetsgivaren tjänar på hyrläkare ekonomiskt. Det underhåller systemet. När hyrläkaren inte orkar arbeta mer har landstinget inget ansvar för rehabilitering.
Jag hoppas att du fått min bild nu.
Comment by Överläkare on January 18, 2008 @ 12:51 am | Edit This
Vilken jätte-tanke-kullebytta att hyrläkare skulle tjäna 3ggr en landstingsanställd! Frågan är faktiskt omdom inte tjänar mindre! Dom har ingen anstllningstrygghet, landstinget har inget rehabansvar för dom etc. Låt oss räkna: En hyrläkare med eget företag tjänar ca 30.000/v. Antalet arbetsveckor/år är 52 - 6 (semester) - 3 (utbildning) - 2 (röda dagar) - 1 (sjukdom) = 40 veckor x 30.000 = 1,2 milj - 35% (soc avg egenavg) -5% (pensionsavsättning) -5% (företagskostnader ex revisor) -5% (kontorskostnader och förbrukningsmtrl) -8% (konferens och utbildningskostnader) –>1,2x 0.42 = 504.000 i beskattningsbar inkomst att jämföra med en landstingsanställd läkare med grunlönpå 55.000/mån som har enbeskattningsbar inkomst på 660.000. Detta förutsätter att läkaren lyckas hyra ut sig 40 veckor om året.
Comment by Samuel on February 3, 2008 @ 9:19 am | Edit This
Samuel,
För det första skriver jag att kostnaden för Landstinget är 3 ggr högre. Bemanningsföretaget ska ju ha en liten slant också…
För det andra är en hyrläkare anställd på bemanningsföretaget som hyr ut läkaren. Så visst har läkaren anställningstrygghet.
Kullerbyttorna får du stå för själv…
Comment by Van Sinnig on February 3, 2008 @ 12:07 pm | Edit This
Nja min bästa Van Sinnig. Landstinget tjänar snarare på att hyra in läkare jämfört med att ha fast anställda specialister. Anledningen till att man från ex SKL går ut och tycker att det är dyrt är att man jämför äpplen med päron. Den fast anställdes kostnader tas från olika påsar ex pension, utbildning, semester, administrativ back up etc medan hyrläkararvodet belastar ett och samma konto och då ser det dyrare ut. Jag bad faktiskt min revisor räkna på det hela och han kom fram till att det totalt sett är billigare med hyrläkare inräknat ev mellanskilnad till bemanningsföretaget. Problemet är snarare kontinuiteten och anledningen till att hyrläkarperioderna är så korta är bla att man hyr in på dispens från ett redan befintligt hyrläkarstopp och får då endast korta perioder. Van Sinnig tror han hittat ett missförhållande men i själva verket är det snarare en politisk fråga där Van Sinnig är emot fri företagsamhet och ett effektivare vårdsverige. En hyrläkare är ju dessutom oftast 2-3 gånger så effektiv jämfört med fast anställda.
Comment by Samuel on February 3, 2008 @ 2:35 pm | Edit This
Hej Samuel,
Jag är för fri företagsamhet och ett bättre vårdsverige. Det tror jag framgår klart och tydligt.
Jag är däremot emot att Landstinget missköter sitt uppdrag som ansvarigt för en stor del av den svenska sjukvården. Såväl skattebetalare, anställda som vårdtagare blir lidande i dag.
Jag betvivlar starkt att ett hyrläkarsystem med, som du själv påpekar, ibland mycket dålig kontinuitet i uppdragen skulle vara 2-3 ggr mer effektivt än traditionell anställningsform. Hur definierar du effektivitet i detta fall? Källa?
Comment by Van Sinnig on February 3, 2008 @ 3:46 pm | Edit This
Exempel: En landstingsanställd psykiatriker tar på de flesta håll i landet i snitt 2-3 patienter/dag! En hyrläkare inom psykiatrin tar 6-8 patienter/dag. Här kommer ofta motargumentet att de fast anställda tar ett ledningsansvar. Det är i vissa fall sant men då tar de ännu färre patienter. Som anställd i landstinget lever man i en utpräglad ineffektivitetskultur (man har ju inga morötter och inga effektivitetsmål etc). Jag har personligen jobbat via bemanningsföretag på många psykiatriska mottagningar och det har hänt flera gånger att fast anställda som står och pratar i korridoren eller dricker kaffe frågar hur det går medan jag tar hand om patienterna. En anledning till att de fast anställda kommer ner i snittantal patienter är ju också att utbildningsdagar och semesterdagar drar ner snittet. Dessa dagar är ju dock obetalda för hyrläkaren och han får bekosta dem på sin redan intjänade lön.
Att landstinget missköter sitt uppdrag är vi fullt eniga om. Skattebetalarna får mycket lite valuta för pengarna. Här menar jag att privata intitiativ ändå är ett steg i rätt riktning då det inom dessa verksamheter finns en morot och en drivkraft att bli allt mer effektiv men även att göra en vinst vad det nu är för fel med det just när det gäller sjukvård? Det går ju bra att tjäna pengar som frisör eller pizzabagare utan att detta lyfts upp som ett etiskt dilemma.
http://apps.facebook.com/causes/view_cause/28881?h=ppw&recruiter_id=8250873
Comment by Samuel on February 3, 2008 @ 4:19 pm | Edit This
Vill kommentera Van Sinnigs uttalande ovan: “…ett ytterst tveksamt beslut ur moralisk synvinkel varje gång en läkare väljer att arbeta med sina egna intressen i stället för att arbeta för sin arbetsgivares intressen och utveckla den ordinarie verksamheten. Det torde även strida mot läkarnas etiska regler. ”
Detta uttalande bottnar i flera missuppfattningar och är väl i grund och botten en politisk åsikt. Det ingår inte i läkarnas etiska regler att hänge sig åt landstinget som arbetsgivare och inte att arbeta åt någon annan arbetsgivares intresse heller. Att utveckla den ordinarie verksamheten är inget sjävändamål eller något som oomkullrunkeligen står på den gode läkarens agenda eller i några etiska regler. Vad definieras då som att arbeta i egna intressen? Här torde grundfrågan om man går till jobbet för att få en lön eller om man får en lön för att man gått till jobbet vara avgörande och detta gäller såväl i privat som offentlig verksamhet. Många som är anställda i det offentliga inklussive läkare jobbar säkerligen huvudsakligen i egenintresse. Det kan ju faktiskt vara tvärt om i ett privat initiativ som drivs med entusiasm och en altruistisk anda. Van Sinnig gör alltså åter en tankekullerbytta i sina resonemang. Förövrigt förekommer en rad direkta fel i Van Sinnigs texter som jag tar upp i mitt nästa inlägg.
Comment by Samuel on February 5, 2008 @ 12:59 pm | Edit This
Problemet är att Landstinget tillåter sina anställda att arbeta med konkurrerande verksanhet/ bisyssla.
Detta är en helt unik situation. Ingen privat arbetsgivare skulle t ex tillåta sina anställda att ha en egen verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. Jag antar att jag inte behöver rabbla skälen till att man inte tillåter detta…
Mig veterligen är det bara läkare och präster som har denna “fria” anställningform.
Återigen, det är inte läkarna jag är ute efter att hänga ut, det är landstingens flathet som arbetsgivare jag vill belysa.
Comment by Van Sinnig on February 6, 2008 @ 9:20 pm | Edit This
Vi är helt överens om att landstinget är totalt inkompetent. Att debatera detta känns bara som att slå in öppna dörrar. Problemet är dock knappast privatisering eller hyrläkarlöner utan snarast just landstinget och dess organisation. Jag tycker det vore ett vettigt steg i landstingets självmordsprocess att förbjuda alla bisysslor. Då skulle ju kvarvarande intelligentia fly och kvar blev rötäggen. Lycka till!
Comment by Samuel on March 17, 2008 @ 10:59 pm | Edit This
Samuel,
Ett förbud mot bisysslor skulle snarare påskynda en effektivisering av Landstinget.
Comment by Van Sinnig on March 27, 2008 @ 10:50 pm | Edit This
Kommentera!
Inloggad som Van Sinnig. Logout »
Din kommentar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar