torsdag 14 oktober 2010

Hur många läkare vid plastikkirurgen på SU jobbar INTE på Art Clinic AB?

De extaknäckande läkarna på Radiumhemmet i Stockholm har fått många stora rubriker. Att det blivit rubriker beror antagligen på att det handlar om särskilt utsatta patienter som är svårt sjuka.

Det är ett problem att man på detta sätt slår mynt av utsatta patienter. Men det stora problemet är ju själva bisysslan. Läkare som ska ägna sin arbetstid åt att ge en så bra vård som möjligt för skattebetalarnas pengar ska inte jamsa runt på egna eller andras privata kliniker. Landstingets lösa tyglar tillåter att pengar och engagemang forsar ut i privata fickor samtidigt som vårdköerna växer.

Inte för att jag har någon koll på köerna på plastikirurgiska avdelningen vid Sahlgrenska Univeritetssjukhuset, men de kan inte vara särskilt långa då det verkar som att i stort sett alla läkare på avdelningen jobbar i privata bolag vid sidan om. Många av dem jobbar i ett och samma bolag: Art Clinic AB eller på Specialistkliniken

Här är personalen på Plastikkirurgen på Landstingsägda Sahlgrenska Sjukhuset.

Intressanta frågeställningar:
Undrar vad läkarna pratar om på kafferasten när de är på sjukhuset tillsammans?
Hur tänker Landstinget och sjukhusledningen här?
Vet ledningen om hur läkarna springer runt med sina aktiebrev i privata bolag i korridorerna på SU?


Är dessa läkare så värdefulla för avdelningen att de i princip kan ställa vilka villkor som helst?
Högre lön är ju uteslutet. Det vet vi alla.

Vad händer om de extraknäckande läkarna sparkas på grund av illojalitet och att de bryter mot landstingets riktlinjer och lagen om offentligt anställda?

1. De skulle inte längre få använda sina titlar (t ex  Professor)
2. Den privata kliniken skulle lägre kundtillströmning och sämre lönsamhet. Att ha minst en professor och andra läkare med fina titlar är A och O för att skapa en lönsam privat klinik. Detta är grundregel nr 1.
3. Läkarna skulle tvingas söka sig tillbaka till Sahlgrenska och acceptera de villkor som gäller enligt lag. D v s inga extraknäck i konkurreande verksamhet och inga extraknäck som suger energi från det ordinarie arbetet.
4. Vi skulle få bättre offentlig sjukvård.


Läs om läkarna på Radiumhemmet vid Karolinska Sjukhuset:
Svd, Dagens Medicin, Nyhetskanalen.se, Dagens Nyheter

Läs även andra bloggares åsikter om




Intressant,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fegt att hänga ut läkare med namn utan att själv skriva sitt namn eller ha någon ansvarig utgivare eller dylikt för sidan! Ingenstans på din sida står det vem det är som skriver, eller varför du kritiserar läkare och landsting.

Sven sa...

Öh... Hänga ut? Om du vill att dessa läkare ska vara anonyma får du be den som är ansvarig för SU och Art Clinic att ta bort deras namn från respektive hemsida. Där kan jag tyvärr inte hjälpa till.

Ja, det kanske är fegt att jag inte har mitt namn på hemsidan.

Observera att det INTE är läkare/läkarna jag kritiserar. Det är vårdsystemet och vårdpolitiken.

Det står ÖVERALLT varför jag kritiserar landstinget. Vill du kan jag ge hänvisningar till några inlägg där jag redogör lite mer noggrant varför jag tycker illa om Landstinget som arbetsgivare och det sätt på vilket staten hanterar skattemedlen inom sjukvården.

Anonym sa...

hur kan man tror att missnöjda läkare kan ge bättre vård?

skulle du flyga med en missnöjd pilot?

det finns viss avundsjuka i dina ord, vad är ditt jobb?

hälsningar
en patient

Sven sa...

Hej en patient,

Jag är inte det minsta avundsjuk. Jag är bara så missnöjd över hur landstinget hanterar sina resurser.

Ärligt talat tror jag inte att läkarna är helt tillfreds innerst inne när de jobbar på sin klinik.

Tror nog att de hellre hade haft en högre lön och bättre arbetsmiljö på Sahlgrenska och opererat gomspalter än att fylla botox i rynkiga pannor.