Nu har landstinget i Örebro dessutom infört ett "slavkontrakt" för sjuksköterskor som specialistutbildas inom landstinget. Kontraktet innebär att sjuksköterskan tvingas arbeta i 3 år inom Örebro läns landsting efter genomförd utbildning. Syftet sägs vara att "behålla personalen inom landstinget".
Att på detta sätt genom tvång få personalen att stanna kvar verkar fullständigt idiotiskt och kortsiktigt. Vårdförbundet avråder sjuksköterkorna att skriva på avtalet och tycker att det vore bättre förbättra sjuksköterskans anställningsvillkor istället.
Kommentarer.
Utbildningen är väl vad jag förstår helt frivillig!?
Comment by Pelle on August 9, 2007
Comment by Van Sinnig on August 9, 2007
Comment by Peppelorum on August 9, 2007
Jo, det är ju synd om sjuksköterskorna som får en specialistutbildning utan kostnad och får behålla stor del av sin lön under tiden. Vad är det för orimligt med att en arbetsgivare vill att en arbetare som arbetsgivaren investerat mycket tid och pengar ska arbeta kvar en tid?
Annars kanske sjuksköterskorna själva kan betala utbildning och gå på lån under tiden?
Peppelorum,
Jag tycker inte alls att det är orimligt att binda upp en anställd under en tid, särskilt när man bekostar dennes utbildning. En 3- årsperiod är dock alldeles för lång tid. Jag är mycket skeptiskt
till landstingens funktion (och kompetens) som arbetsgivare! Ett annat exempel på vansinne inom landstingen är läkares extraknäckande i sina egna privata verksamheter…
Beträffande sjuksköterskorna är frågan bara hur många som skulle ha råd att bekosta vidareutbildningen med egna medel? Hur skulle vi säkra kompetens/kvalitet inom vården utan specialistsjuksköterskor? Är svaret arbetskraftsinvandring?
en sak bara.. en sjuksköterska har aldrig ett större medicinskt ansvar än en läkare. sjuksköterskor sysslar med omvårdnad, läkare med medicin. två helt olika områden, vilket idag verkar ignoreras allt oftare. en läkare har 5½ års universitetsutbildning, samt 21 månaders allmäntjänstgöring bakom sig före legitimering. ansvar och utbildning = högre lön. sköterskor läser tre års omvårdnad på högskola eller universitet, och jag tror inte att patienter vill bli medicinskt behandlade av någon utan adekvat utbildning. och blanda inte ihop olika yrkeskategorier. så enkelt är det
Comment by sofia on August 9, 2007
Sofia,Comment by Van Sinnig on August 9, 2007
Jag har aldrig sagt att sjuksköterskor har ett större medicinskt ansvar än läkare! Dessutom har jag rätt bra koll på skillnaden mellan en sjuksköterska och en läkare.
Jag håller med dig om att det ofta är rimligt att längre erfarenhet och längre utbildning ska leda till högre lön. Om läkare inte tilläts extraknäcka kanske de skulle ta ett ännu ansvar såväl medicinskt som organisatoriskt. Det torde kunna leda till lojalare och mer motiverade anställda, ännu bättre löner och bättre vårdkvalitet. Svårare än så behöver det inte vara.
En specialistläkarutbildning må vara frivillig för individen, men ett lagkrav om vi ska kunna bedriva vård! En specialistutbildning för sjuksköterska är i många fall driven av motiv som kvalitetshöjning -d v s jätteviktigt, men långtifrån alltid lagstadgat!Comment by Zeke on August 9, 2007
Det finns massor av exempel på olika kontraktsformer för att säkerställa kompetens, kunskap mm. SJ har det - få en lokförarutbildning (…eller vad för titel de nu har), men kör för oss i ett antal år efter det, flyget har eller har haft, rederier tror jag har det. Inom försäkrings- och konsultföretag måste mäklare och konsulter t ex sitta i “karantän” innan de börjar arbeta i konkurrerande företag. Förvisso har de ersättning under denna tid så jämförelsen kanske haltar lite….
Kostnaden för en specialistutbildning för sjuksköterska ser lite olika ut beroende på ersättningar mm, men med ganska bra faktainsyn skulle jag säga att den ligger på ett spann mellan 200.000 - 300.000. Detta är endast lönekostnaden för den som får utbildningslön under ett år! Sen ska du ha upplärning för en vikarie som troligen inte heller har möjlighet att bidra till produktion och verksamhetsutveckling på samma sättsom den ordinarie.
Jag tycker därmed att det är givet att det ska finnas ett krav på motprestation. Varför ska det offentliga utbilda för att sen tappa till privata aktörer som blir och kommer bli än mer vanligt förekommande! Sen kan man alltid diskutera tiden för kontraktet…
Hej.Comment by Carl on August 9, 2007
Jag vill bara påpeka att liknande kontrakt inte alls är helt ovanliga i det privata näringslivet. Jag har själv ett kontrakt med min arbetsgivare (som betalar min forskarutbildning) som binder mig att arbeta där i två år efter utbildningen.
Det man ska se till om man väljer att teckna ett sådant kontrakt är att man ska ha en möjlighet att köpa sig ur det om man får ett bättre erbjudande någon annanstans.
Zeke,
Det är just kontraktstiden på 3 år som jag anser vara orimlig.
Du verkar vara insatt i vården. Jag undrar vilken syn du har på landstingens hantering av extraknäck bland personalen?
Det är svårt när en yrkesgrupp inte får strejka. Då blir det svårt att protestera mot orimligt låga löner medan yrken som inte är så viktiga kan driva upp lönerna till helt orimliga nivåer
Comment by marcus on August 9, 2007
Det ligger ett samhällsansvar i att generellt hålla nere löneökningarna så mkt som möjligt. Med ett kristallkalrt undantag: Den yrkesgrupp du representerar, och andra “kvinnojobb” inom vårdsektorn. Mer betalt med bättre arbetsvillkor måste vara självklara satsningar om vårdyrkena ska vara attraktiva, och då menar jag långsiktigt attraktiva. Stå på!![]()
Det jag vill veta är om utbildningen är full eller om det finns tomma stolar.
Det är ju FRIVILLIGT.. vill man gå (få) utbildningen, och arbeta av konstnaden, så gör man det. Vill man inte så gör man det inte. Rätt enkelt. Varför ska blogginnehavaren och/eller facket ha synpunkter på det?
Det är vanligt inom privat sektor. I flera länder finns liknande system med att man får utbildning betald mot militärtjänstgöring.
Angående extraknäck.Comment by Zeke on August 10, 2007
För lite konkurrens på arbetsmarknaden, alltså för få läkare, mycket stor efterfrågan på deras kompetens och lockande löner i utlandet, alternativt höga veckolöner inom Sverige ger utrymme för extraknäck. Norge ger en helt annan lönenivå som vi i Sverige inte kan matcha, skulle vi försöka skapa denna nivå så skulle hela strukturen för sjukvården behöva förändras och än mer, i mina ögon omotiverade, jämförelser med deras löner skulle ske. Svenska läkare tjänar inte dåligt, men mycket vill ha mer…
Läkarkåren bestämmer, informellt och formellt allt för mycket angående sig själva. Detta gäller även för arbetstid och ersättning, t ex i form av att de tar ut stora mängder kompledigt för deras jour - istället för pengar tar de ledighet och åker, under den tid de borde vila, till andra landsting, norge etc… för att jobba. Detta tror jag inte skulle förändras utan ett betydligt starkare ledarskap och regler som styr upp ledighetsuttaget. Det skulle inte hjälpa med högre löner, återigen - mycket vill ha mer…
I ett globalt perspektiv - Svenska läkare åker utomlands (Norge, England), vi hämtar nya från de forna öststaterna, öststaterna hämtar från mellanöstern och Afrika och framför allt i vissa stater i Afrika så ger en läkare per capita horribla siffror. Kommer inte ihåg vilket afrikanskt land det var, men där exemplifieras det genom att UK och USA ger stora bidrag för att landet ska kunna hålla en utbildningsstruktur för att få fram läkare i landet. Problemet är bara att samma länder som ger bidragen, sen rekryterar dom nya läkarna hem till sig. Har för mig att siffran var att ca 15% av de utbildade stannar kvar i sitt hemland efter avslutad utbildning. Så på det sättet skapar västvärlden en utbildningsfilial åt sig själva i U-länder!
Xtra-knäcket är en konsekvens av lönestruktur, regler runt ledighet och flathet vs läkarkårens för stora självbestämmande. För många läkare är chefer och kollegialiteten sätter stopp för vissa beslut som är självklara! Visst är de utan diskussion en nyckelkompetens, men sjukvårdens största problem för att utöka mitt svar lite; är att sjukvården alltid trott att medicinsk utbildning också räcker för att styra frågor runt organisation, logistik, Human Resource Management, ekonomi, IT etc… Detta är ett problem sjukvården har tillsammans med framför allt skolan, där alla måste vara pedagoger, för annars förstår man inte “den unika kulturen” eller “vårdens själ” och annat dravel… I alla andra organisationer så är, oftast, rätt kompetens på rätt plats.
…huga, långt svar, men skönt att skriva av sig lite….kanske får starta en blogg själv
Zeke,Comment by Van Sinnig on August 10, 2007
Tack för en intressant kartläggning av sjukvårdens “dolda brister”. Den internationella problematiken hade jag faktiskt ingen aning om.
Men glöm inte att olika “tider” ger olika möjligheter i uttag av jourkomp versus pengar. I besparingstider får man bara ta ut ledighet och om en läk arbetat upp 4 v extra ledigt på ett år och inte har småbarn hemma, varför lägga sig i vad den gör med sin fritid? Andra gånger går det inte att få ut ledighet och läkarna kan då jobba mycket som betalas ut pengar. Att säga att man behöver sin ledighet när den inte alltid går att ta ut rimmar ju lite illa. Det är läkarbrist och en del använder sin dyrbara fritid för att göra något åt det? Varför sticker det i ögonen? Är det inte en fördel att “din mormor” kan komma till Dr även om hon inte bor i Värmdö (som är extremt välbemannat hörde jag i nåt inslag för två år sen tror jag, dvs ej helt färska uppg). Jag menar inget landsting betalar ju doktorer för att de inte behövs?? Och betalde man inte bra skulle ju ingen arbeta extra i vårt välfärdssamhälle (men en del åker till drabbade länder och arbetar utan att det är bra betalt, men det är ju en annan drivkraft). Dessutom skattar man ju mer när man jobbar mer och betalar höga skatter som blir exponentiellt dyrare ju mer man jobbar. Varför är det ett problem?? Surt sa räven??Comment by Lockan on September 6, 2007
I övrigt uppbär ju sjuksköterskorna lön under de tre åren de är bundna, så då är det per definition inget slavkontrakt. Och så vitt jag förstår får man bara betala tillbaka en del av sin utbildningslön, och då är de ju i samma läge som en som inte FÅTT utbildningen…